HAVUZ BETONU NASIL OLMALI?

Havuz Betonu Nasıl Olmalı?

Sıfırdan bir havuz inşaatına başlayacaksanız uymanız gereken prosedürler ve bilmeniz gereken şeyler vardır.

 

Yüzme havuzları yapımında genellikle c 30 ve 35 dozda beton kullanılmaktadır

 

Başlangıç olan ve en önemli konulardan biri havuz betonu nasıl olmalı onu bilmektir.

 

Havuzun tamamını ayakta tutanın havuz betonu olduğunu ve uzun ömürlü kullanım beklendiği göz önüne alınınca betonun önemini anlayabilirsiniz.

 

Sıradan betonlar, havuzlar için sağlıklı olmayacaktır.

 

Havuz betonunun kaba inşaatı uzmanlar tarafından her detaya özen gösterilerek yapılmalıdır.

Havuzun inşasından önce projesinin hazırlanması gerekir.

Bu size izleyeceğiniz adımları önceden belirleme ve hata payını düşürme imkanı sağlayacaktır. İmar ve ruhsat detaylarını atlamamalısınız.

 

Havuzun alanı kazılarak öncelikli olarak iç alan boşaltılır. Zeminin taş, kum ve topraktan tamamen arındırılması gerekir.

 

Eğer alt zemin beton dökümü için uygun değilse gerekli önlemler alınmalı ve işlemle yapılmalıdır. Kazılan alana havuzun alt tesisatı kurulur.

 

Drenaj ve alt yapı sistemine oldukça dikkat edilmelidir. Ardından demir ve tahtalar ile destekler konulur. Ardından hazır betonarme ya da beton dökme işlemleri yapılır.

 

Bu işlemler yapılırken filtrelemeler, giderler ve diğer gerekli alanların açık bırakılması unutulmamalıdır.

 

Birleşim ve köşe noktaları sızdırmaz malzemeler ile desteklenmelidir. Beton malzemenin de su sızdırmaz katkılı beton olmasına dikkat etmelisiniz

Destekleme için koyulan tahta ve metaller sökülmelidir. Betonun tabanına su tutucu bant ve derz uygulaması yapıldıktan sonra da perde betonu dökülmelidir.

 

Vibrasyon işleminin özenli ve dikkatli yapılması gerekir. Yaydığı titreşim betonun aralarında kalan hava boşluklarını yok etmeye ve sağlam bir beton elde etmeye yardımcı olur.

 

Çatlamalar ve istenmeyen sızıntıları önlemek için gerekli kürlemeler de yapılmalıdır.

 

Ardından yalıtım işlemleri yapılmalıdır. Bu işlemler arasında betonun yerleşmesi kuruması ve oturması için gereken süreyi beklemek gereklidir.

 

Her katın ve aşamanın düzgün şekilde yapılması ve kuruyup sertleşmesi oldukça önemlidir. Beton tamamen sertleştikten sonra gider ve filtreleme alanlarının kalıpları dikkatli şekilde çıkartılmalıdır.

 

Çıkarma işlemi sırasında bir deformasyon gerçekleşirse bu alan gerekli malzemeler yardımı ile düzeltilmelidir. En son adım ise havuzun zemin ve duvarlarının kaplanmasıdır.

 

Seramik malzeme en çok tercih edilen havuz kaplamalarındandır.


WHATSAPP